Zorgoppas is voor ons een soort van levenslijntje tijdens de coronatijd
Zorgoppas is voor ons een soort van levenslijntje tijdens de coronatijd
16 november 2021 
in Ouder

Zorgoppas is voor ons een soort van levenslijntje tijdens de coronatijd

Gerritjan is de vader van Rai een jongen van 21 jaar met een meervoudige beperking. Er wordt sinds 2017 gebruik gemaakt van Zorgoppas. Het gezin (vader, moeder, 2 dochters en 1 zoon) heeft een heftig jaar achter de rug, wat mede door corona nog een stukje lastiger was. Ik sprak Gerritjan over het afgelopen jaar en over welke stappen zij nog willen/moeten nemen om de zorg voor Rai goed te organiseren. Lees hierover alles met dit interview.

Hoe gaat het met jullie Gerritjan?

Naar omstandigheden gaat het redelijk. We zijn nog altijd zoekende naar nieuwe/uitgebreidere mogelijkheden voor Rai voor zowel dagbesteding, als logeeropvang als naar een geschikte woonplek. Voor Rai, maar ook voor ons en voor zijn zus en zusje. Ook zijn we op zoek naar een aanvulling op onze twee zorgoppassen, zodat zij de flexibele uren kunnen opvangen.

Hoe zag voor jullie gezin het afgelopen jaar eruit?

We hebben een erg heftig jaar achter de rug en eigenlijk nog steeds. Rai is in een crisisopvang belandt begin 2020, omdat hij vanwege pijnklachten thuis niet te handhaven was. Dit heeft 6 wkn geduurd en vanwege de corona is dit allemaal anders verlopen. Gelukkig zijn we erachter gekomen waar de pijn vandaan kwam en is Rai daaraan geholpen. In mei is hij thuis gekomen, startte zijn school weer en kwamen ook de zorgoppassen om leuke dingen te doen met Rai. Sinds augustus is Rai weer redelijk op het oude niveau, maar hij heeft door alle veranderingen zijn vertrouwen wat verloren.

In december kregen we een woonplek aangeboden voor Rai en dachten we dat dit de juiste plek zou zijn. Maar na 2 dgn is dit misgelopen en zijn we best teleurgesteld in de manier waarop. Voor ons totale paniek, omdat wij alle andere opvang hadden stopgezet (school, dagbesteding en logeeropvang).

Zetten jullie Zorgoppas nu meer in tijden corona?

We zijn gaan zoeken naar mogelijkheden en hebben deze voor een deel gevonden. Rai gaat 2 dagen naar een dagbesteding van Cello en staat op de wachtlijst om dit uit te breiden naar 5 dagen. Dit geldt tevens voor de logeeropvang, ook hiervoor is een wachtlijst. We hebben onze vraag uitgezet bij Zorgoppas en bij de nationale hulpgids. Via beide kanalen hebben we hulp gevonden voor Rai. De ZZPers via de nationale hulpgids zijn er om de totale verzorging voor Rai op zich te nemen, zodat wij kunnen werken en onze Zorgoppassen komen juist om leuke dingen met Rai te doen, zodat wij even kunnen ontspannen.

Welke stappen gaan jullie nog nemen voor Rai?

Je bedoelt welke stappen moeten we nog nemen voor Rai, want we hebben niet echt een keuze. Wat belangrijk is dat we nu even de rust voor Rai proberen te bewaren en te bekijken of wat we nu hebben opgezet werkt.

We hopen dat de dagbesteding en de logeeropvang uitgebreid/opgestart kunnen worden. En we hopen op den duur een fijne veilige woonplek voor Rai te vinden.

Had Zorgoppas jullie meer/anders kunnen helpen tijdens de coronatijd?

Nee ik denk dat jullie precies gedaan hebben wat jullie konden voor ons gezin. Heel snel en flexibel meedenken en op zoek naar kandidaten. Kandidaten die op dezelfde manier met Rai omgaan, die stevig in hun schoenen staan en die graag leuke dingen met hem willen doen.

Voor ons is Zorgoppas echt vanaf begin 2020 een soort van levenslijntje geweest.

Zorgoppas is voor ons een soort van levenslijntje tijdens de coronatijd
Over de schrijver
Larisa matcht bij Zorgoppas. Vanuit haar jarenlange ervaring als ergotherapeut en moeder van een meervoudig gehandicapte zoon beschrijft Larisa elke maand de leuke, grappige maar ook de minder leuke dingen die ze meemaken als gezin Ploem.
Reactie plaatsen