Het woord Zorgoppas triggert de student wel
Het woord Zorgoppas triggert de student wel
04 januari 2024 

Het woord Zorgoppas triggert de student wel

Hoe heb jij van Zorgoppas gehoord?

Ik ben nu bezig met mijn master Pedagogische wetenschappen in Nijmegen en daarvoor heb ik de studie Pedagogiek in ‘s-Hertogenbosch gedaan. Zelfs nog een halfjaartje in Tilburg. In Tilburg hoorde ik over Zorgoppas via een medestudent. Zij vertelde mij over haar bijbaan als Zorgoppas en die naam triggerde mij wel. Ik was direct benieuwd naar wat dat dan precies was. Daarna ben ik op de website gaan kijken en heb ik me ingeschreven.

Had jij vanuit de opleiding zelf ook al eens over Zorgoppas gehoord?

Nee om eerlijk te zijn niet. Ik heb op 3 verschillende scholen gezeten in drie verschillende steden waar jullie al matchen, maar daar zijn jullie nog niet goed zichtbaar. Ik weet zeker als jullie wel wat bekender/zichtbaarder worden, veel studenten dit zullen kiezen als bijbaan. Studenten moeten jullie wat vaker voorbij zien komen, over jullie horen, maar ook ervaringen lezen, zodat ze geïnteresseerd raken. Opleidingen en studieverenigingen zouden verhalen of interviews over en met Zorgoppassen kunnen delen.

Jij past op drie gezinnen, kun je dat goed combineren en had jij direct een klik met de gezinnen?

Ja super leuk drie hele verschillende gezinnen met diverse leeftijden en zorgvragen, waar ik erg veel leer. Ik kan het goed combineren, maar ik geef wel aan wanneer ik wel of niet kan. Ik ben nu veel in Nijmegen en dan is het oppassen in Tilburg niet altijd mogelijk of als ik tentamens heb, heb ik minder tijd. Ik heb gezegd dat ouders mij altijd mogen appen, zelfs als ik morgen nodig ben, maar dat ik niet altijd kan. Ja met deze gezinnen was de klik er meteen, maar ik ben ook wel eens kennis gaan maken dat ik dat niet voelde. Heel moeilijk, maar ik heb dat wel eerlijk gezegd. Ik denk als je dat niet meteen voelt, dit ook niet meer gebeurd en je beter bij een ander gezin kan gaan oppassen.

Heb je al iets heel speciaals meegemaakt tijdens het oppassen?

Eigenlijk niet iets heel groots, maar wat mij het meeste raakt is dat een moeder zegt: ik kan gewoon nog even een kopje koffie drinken na het sporten met vriendinnen, ik hoef eens niet te haasten. Of ouders die mij vragen of ik iets eerder wil komen, zodat ze nog even samen kunnen wandelen. Dat soort momenten en dat ze dan zo blij zijn dat dit weer kan door mij. Hele kleine normale dingen, maar voor deze ouders zo ontzettend belangrijk.

Wat heb jij geleerd van ouders en heb jij iets vanuit jouw stages kunnen toepassen tijdens het oppassen?

Ik heb bij het gezin uit Tilburg sondevoeding leren geven. Het kindje heeft een maagsonde, waar je een slangetje op koppelt en waardoor ik haar dus eten geef. Ik vond het wel spannend, maar wilde dit graag leren en juist overnemen van ouders. Je moet gewoon durven dan komt het wel goed.

Wat ik tijdens 1 van mijn stages op een woongroep heb geleerd is: hoe ga je om met de groepsdynamiek tussen bewoners. Dit is soms erg handig als je past op grote gezinnen en op gezinnen waar de dynamiek tussen broertjes en zusjes soms wat zoek is. Ik weet wat ik moet doen en hoe ik duidelijk kan zijn naar de kinderen. Hierdoor sta je wat sterker.

Heb jij Tiktok en volg je ons ook? Misschien heb je dan ook tips voor ons!

Ja ik heb Tiktok en zal jullie zeker eens gaan volgen. Als ik tips of leuke ideeën heb, laat ik het jullie zeker weten. Ik denk ook dat alle studenten Tiktok hebben en als jullie daar zichtbaar zijn, dit in jullie voordeel kan werken.

Hoe bereiken we fijne oppassen zoals jij het beste? 

Ik denk in eerste instantie toch veel meer zichtbaar/bekender te worden op de juiste opleidingen, zowel op de MBO -als op de HBO opleidingen. Ik bedoel dan ook fysiek zichtbaar zijn, aanwezig met flyers/posters en berichten die we ontvangen op het platform van school. En ik denk dat TikTok een belangrijk kanaal is om met de juiste, direct inspirerende filmpjes in beeld te komen. Aan jullie naam Zorgoppas zal het niet liggen, dat triggert dus meteen!


Over de schrijver
Reactie plaatsen