Een fijne gezinsdynamiek is voor mij erg belangrijk
Een fijne gezinsdynamiek is voor mij erg belangrijk
17 mei 2023 

Een fijne gezinsdynamiek is voor mij erg belangrijk

Ik had deze week een erg fijne kennismaking met Gigi, een student verpleegkunde, waarvoor wij denk ik de perfecte match gevonden hebben. Gigi vertelde mij over haar stages, haar vele oppasbaantjes en haar vrijwilligerswerk in het buitenland. Maar het gesprek ging met name over de band die ze nu al heeft met het gezin waar ze oppast.

Welke studie volg je en past het oppassen bij Zorgoppas bij deze studie?

Ik zit in mijn derde jaar van de opleiding HBO-V in Amsterdam en ik heb al meerdere fijne stages gelopen.

Het oppassen bij Zorgoppas hoeft niet direct aan te sluiten bij de studie HB0-V, natuurlijk wel als je de minor kind hebt gedaan. Ik wist al toen ik jong was dat ik of op de spoedeisende hulp of op de ambulance zou willen werken. En dan eigenlijk het liefste in het buitenland, waar ik uit ervaring weet dat goede zorg hard nodig is. Werken als verpleegkundige met kinderen vind ik qua gevoel te lastig, ik zou dat teveel mee naar huis nemen. Maar bij het gezin waarmee ik nu een match heb, komen handelingen vanuit mijn studie zeker van pas, zoals het geven van sondevoeding, medicatie en het omgaan met epilepsie. Dus in die zin denk ik zeker dat studenten van de opleiding HBO-V geschikt zijn als Zorgoppas. Wel vind ik dat je naast ervaring in de zorg, zeker oppaservaring moet hebben, zodat je weet hoe kinderen van verschillende leeftijden reageren en hoe je daarmee om moet gaan.

Een bijbaantje is meestal om gewoon even lekker bij te verdienen. Of zie jij dat anders?

Zeker heb ik ook bijbaantjes gehad om te verdienen, maar het werken als Zorgoppas en EHBO’er op festivals geeft mij veel meer voldoening. Ik wil juist iets betekenen voor anderen, daarom heb ik ook al vaak vrijwilligerswerk gedaan op diverse plekken op de wereld. Dan zie je pas hoe belangrijk je kan zijn en hoe slecht de zorg in deze landen georganiseerd is.

Wat heb je allemaal al geleerd door het oppassen als Zorgoppas?

Ik had al wel ervaring met sondevoeding, maar nog niet met een mickey-button (een sonde die rechtstreeks de maag in gaat) en met een sondepomp. Dat heeft moeder mij allemaal uitgelegd en voorgedaan. Bij mij werkt dat zo: “je ziet en je leert”.

Het gezin waar ik oppas is Marokkaans en ik heb in de korte tijd dat ik daar kom, veel geleerd over hun cultuur en gebruiken, super leuk!

Waarom ben jij zo belangrijk voor dit gezin?

Belangrijk ben ik zeker voor dit gezin, ik ben de allereerste oppas ooit. Het gezin heeft 4 kinderen en ik kom met name voor de jongste twee. In deze cultuur is het heel normaal dat je voor elkaar zorgt. De oudste van het gezin paste dus altijd op als ouders even weg moesten. Bij dit gezin heeft dit trouwens niet alleen met cultuur te maken, de familiedynamiek is hier zo fijn, ze helpen elkaar gewoon waar ze kunnen. Ouders vonden het erg spannend om mij achter te laten met hun 2 jongsten, maar ze vinden ook dat de 2 oudsten hun eigen leven moeten kunnen leiden.

Tijdens de kennismaking was er al direct een fijne klik met het hele gezin en na de eerste keer oppassen kreeg ik zo’n verschrikkelijk lief appje van ouders. Moeder had zich die avond totaal geen zorgen gemaakt om haar zoontje. Dat voelde echt goed.


Ik hoorde over een hele bijzondere uitnodiging, klopt dat?

Ja dat klopt ik ben door de familie uitgenodigd om bij het Suikerfeest te zijn. Ik wist wel een beetje wat het was, maar om dit zo mee te maken was echt mooi. Ik was er om dit mee te maken, maar ook met name om het jongetje waar ik op pas soms even mee te nemen naar een rustig plekje, maar we hebben ook samen gedanst. Zo was het hele gezin compleet, maar kon iedereen doen waar hij/zij zich fijn bij voelde. Ik voelde me op dat moment gewoon een onderdeel van de familie. Ook tijdens de Ramadan heb ik veel opgepast, zodat ouders naar de moskee konden gaan.

Zijn er ook lastige situaties geweest of dat je bijvoorbeeld niet zo goed wist wat je moest doen?

Haha dat is 1 keer gebeurd. Ik kreeg de pomp van de sondevoeding niet uit en je wil niet weten hoeveel herrie dat ding maakt. Ik heb toen even met moeder gebeld en zij heeft mij gezegd wat ik moest doen.

Wij hebben meer zorgoppassen nodig zoals jij. Hoe kunnen we medestudenten net zo enthousiast maken als dat jij bent?

Ik denk dat het werven van oppassen via de juiste studieverenigingen heel goed werkt. Jullie komen dan voorbij op onze socials en in onze appgroepen. Ik heb ook contact met jullie gezocht naar aanleiding van een oproep in onze appgroep. Eerlijk gezegd had ik jullie poster wel zien hangen op school, maar die sprak mij niet direct aan. Ik zou daarop graag zien wat je gaat doen als oppas en dat de tekst meer aansluit bij onze studies. Ik heb trouwens al veel kandidaten bij jullie aangedragen, dus mond op mond reclame werkt ook zeker!


Over de schrijver
Reactie plaatsen