Ik dacht zo jong, werkt dat wel
Ik dacht zo jong, werkt dat wel
06 december 2023 
in Ouder

Ik dacht zo jong, werkt dat wel

Hoe ken jij Zorgoppas? 

Ik was helemaal in het begin van Zorgoppas al bekend met jullie aanbod en ben zelfs bij een matchingbijeenkomst geweest in ‘s-Hertogenbosch. Daar heb ik verschillende matches gehad. Ik was toen alleenstaand met Luc. Nu woon ik in Veghel samen met René en Luc en zijn wij erg blij dat Zorgoppas nu ook mogelijk is in gemeente Meierijstad.

Hoe deed je dat als je een avond weg wilde, voordat je een fijne match kreeg?

Mijn moeder paste op, maar woonde in Maastricht dus die afstand was erg lastig. In Veghel hebben we een redelijk groot netwerk, maar voor een avondje weg zetten wij altijd onze Zorgoppas Suzanne in. Het inzetten van vrienden of bekenden voelt niet altijd fijn en je moet al best vaak om hulp vragen. Een oppas die je kan betalen, voelt dan toch anders.

Hoe ging de intake en is er direct een juiste match gevonden?

We hebben de intake een soort van samen gedaan, waarbij ik soms moest tolken, omdat Luc niet heel verstaanbaar praat. Het was een erg fijn gesprek en ik had ook het gevoel dat alles wat we vertelden goed is overgekomen. Toen de match werd voorgesteld dacht ik wel eerst: “zo jong, komt dat goed?”, maar we zijn toch gaan kennismaken.

De klik tussen Luc en Suzanne was er meteen, zo leuk. Met ons ook hoor, maar ik moest een beetje wennen aan de leeftijd denk ik.

Wat is de beperking van Luc?

Luc heeft het Syndroom van Down. Het is een hele actieve jongen met erg veel hobby’s. Het grootste probleem voor Luc is zijn spraak. Hij praat wel en kan zich met gebaren of door middel van zijn iPad redelijk goed duidelijk maken. Mensen die hem kennen, snappen precies wat hij bedoelt. Suzanne, merkte ik, had eigenlijk helemaal niet zoveel moeite om Luc te begrijpen, het contact gaat prima.

Je zegt heel actief en heel veel hobby’s? Hoe zien Luc zijn dagen eruit?

Haha ja Luc is erg actief en vindt heel veel dingen leuk. Hij werkt 2 dagen bij Brownies en Downies in Veghel. Daar hebben ze het hele menu op zijn iPad gezet en een aantal standaard zinnen, zodat hij zich altijd verstaanbaar kan maken. Ook gaat hij twee dagen naar een kwekerij, waar Luc graag de wat meer actievere dingen doet. 1 dag in de week gaat Luc naar een theaterdagbesteding. In zijn vrije tijd gaat hij naar de circusschool, dit vindt hij helemaal geweldig en hangt zelfs in de trapezes. Hiernaast zit hij op trombone les en gaat hij naar dansles. Al met al een lekker gevulde week.

Hebben jullie enkel Zorgoppas als oplossing?

Nee Luc gaat soms ook logeren of zelfs op vakantie met Stoer op Tour. Deze organisatie bestaat uit mannen en er komen ook alleen jongens. Zij zien geen problemen en ondernemen de leukste gekste dingen met allemaal jongeren met een beperking. Zo gaan ze bijvoorbeeld  naar een DJ-workshop, paintballen of graffiti spuiten, echt heel gaaf.

Wat gaan jullie doen als de oppas komt?

Wij houden erg van een avondje theater of we gaan samen uiteten of op stap met vrienden. We spreken dan met Suzanne een eindtijd af, maar haar vriend woont in Veghel dus heel vroeg hoeven we niet thuis te zijn. Suzanne heeft vaak zelf al een leuke activiteit bedacht om met Luc te doen. Luc vindt heel veel leuk en je ziet dat hij van die nieuwe activiteiten ook weer veel opsteekt.

Vinden jullie het terecht dat jullie een eigen bijdrage betalen?

Ik vind het juist heel mooi dat ouders een eigen bijdrage betalen. Iedere ouder met kinderen betaalt toch voor een oppas. Omdat Luc nu een Wajong uitkering krijgt, betaalt Luc zelf de Zorgoppas. Deze komt voor hem en dus mogen we dit betalen vanuit zijn uitkering.

Wat zou er anders kunnen bij Zorgoppas? Heb je tips voor ons?

Ik ben erg positief over Zorgoppas, wij zijn er blij mee en ik denk veel gezinnen met ons. Het enige wat ik kan bedenken, is de afstand tussen de woonplaats van de oppas en het gezin. Suzanne woont in Heusden, dus best wel ver weg. Ik snap ook dat het soms niet mogelijk is en dat het maatwerk is, maar afspreken met een oppas die vlakblij woont is net even makkelijker.

photoJasmine ( Jasmine de Vries)


Over de schrijver
Reactie plaatsen