Waarom ook niet in de gemeente Utrecht?
Waarom ook niet in gemeente Utrecht?
22 juni 2023 

Waarom ook niet in gemeente Utrecht?

“Waarom iets wat passend is voor ouders in andere gemeenten, niet inzetten in gemeente Utrecht?” 

Je werkt op de Rafaelschool in Utrecht. Wat is dit voor school en wat is precies jouw functie?

Rafael is een hele fijne leuke school voor speciaal onderwijs aan zeer moeilijk lerende kinderen uit Utrecht en omstreken, in de leeftijd van 4 tot 13 jaar. Ik sta als leraar ondersteuner voor de klas, maar ik werk ook 1 dag in de week als ouderbegeleider. In deze functie ben ik een soort van brug tussen de thuissituatie en school. Met alle ouders van nieuwe leerlingen neem ik vrijblijvend contact op en vertel ik met welke vragen/problemen ze bij kunnen komen. Ook hoor ik graag hun eerste ervaringen met de school of eventuele verbeterpunten.  Alle bestaande ouders kunnen direct met mij contact opnemen, via de leerkracht of het zorgteam. Mijn voorgangers hebben deze mooie functie goed opgestart en voor mij nu het doel om de functie nog beter op de kaart te zetten en er meer naamsbekendheid aan te geven. Zodat ouders, leerkrachten en de teams weten waar ik in kan ondersteunen en met welke vragen zij ouders naar mij kunnen doorverwijzen.

Welke problemen bespreken ouders met jou of welke vragen hebben deze ouders?

Ouders komen bij mij met hele diverse vragen of problemen, omdat ze niet weten waar ze naar toe kunnen met hun vragen, welke mogelijkheden er zijn en ook zijn ze soms zo overbelast dat ze geen overzicht meer hebben in regeldingen en hier dus maar mee stoppen. Het kunnen praktische vragen zijn, zoals “waar kan mijn dochter op zwemles of welke sportvereniging sluit het beste aan bij onze zoon”, maar ook wat meer ingewikkeldere vragen, zoals hoe vraag je een PGB aan en waar hebben we als gezin allemaal recht op?

De vragen komen meestal vanuit de ouders zelf, maar het kan ook zijn dat een leerkracht of het zorgteam een vraag bij mij neerlegt. Ik zoek dan contact met ouders, maar mijn hulp is altijd vrijblijvend. Ik wil voor deze ouders duidelijkheid en overzicht creëren, omdat ze het zelf vaak niet overzien.

 Wij hebben een tijdje terug al even kennisgemaakt, omdat jij door te googlen op Zorgoppas uitkwam. Waar was je naar op zoek?

Ik was op zoek naar een antwoord op een vraag die ik ontzettend vaak hoor van ouders die ik spreek: “waar kunnen we een oppas vinden, die een avond of een middag komt oppassen, zodat wij samen weg kunnen of iets met onze andere kinderen kunnen doen?”

Dus ben ik gaan googlen en vond ik Zorgoppas.

Een paar weken terug spraken wij elkaar en heb jij uitgelegd wat Zorgoppas kan betekenen voor ouders en heb ik jou aangegeven waar deze mantelzorgende ouders tegenaan lopen. Jij gaf met de uitleg van Zorgoppas antwoord op de vraag van deze ouders.

 Waarom denk je dat Zorgoppas een meerwaarde kan zijn voor de ouders die jij spreekt?

De ouders die ik hierover spreek willen gewoon af en toe een oppas kunnen appen als ze een avond weg willen, als ze samen willen sporten of samen naar de sportwedstrijd van hun andere kind willen gaan. Het is voor ouders belangrijk om af en toe samen te kunnen ontspannen en opladen, even tijd in elkaar te steken. Juist ook om er voor te zorgen dat zij niet overbelast raken in alle regelzaken en zorgen. Zij willen dan een oppas met de juiste ervaring, maar wel gewoon een oppas, zonder doelen, plannen of voorwaarden. Gewoon een oppas!

Helaas heb ik de ouders die bij mij zijn gekomen met deze vraag nog niet goed kunnen helpen, de nieuwe ouders die ik spreek zou ik direct op Zorgoppas kunnen wijzen.

Op deze manier zou het inzetten van een Zorgoppas ook heel preventief kunnen werken, ouders kunnen de zorgen voor hun kind langer vol houden en daardoor is duurdere zorg lang niet altijd nodig.

 En waarom sluiten de bestaande alternatieven in de gemeente Utrecht vaak minder goed aan?

Er bestaan in de gemeente Utrecht best wel wat alternatieven. Veelal wordt gewerkt met vrijwilligers, gaat het om vaste momenten en sluit het alternatief helemaal niet altijd aan bij de zorgvraag van ouders. Een bijkomend probleem is ook nog dat er gigantische wachtlijsten bestaan voor deze alternatieven. Ook wordt er door de gemeente gewezen op het eigen sociale netwerk, maar dit is vaak al overbelast en biedt voor ouders heel vaak geen passende oplossing.Jullie werken al in 12 andere gemeenten en de verhalen zijn super positief.

Ik zou zeggen “Waarom iets wat passend is voor ouders in andere gemeenten, niet inzetten in gemeente Utrecht?” Zeker wanneer de vraag hiernaar zo groot is!

 Hoe kunnen we samen Zorgoppas mogelijk maken voor de mantelzorgende ouders in de gemeente Utrecht? 

Ik zou de gemeente Utrecht willen vragen om te gaan praten met de mantelzorgende ouders. Echt te luisteren naar hun zorgvragen, maar ook te achterhalen wat er nodig is om deze ouders te ontlasten. Ga in gesprek met scholen en zorgverleners, praat met hen over wat zij denken dat er nodig is. Zij zijn de eerste waar ouders met een hulpvraag aankloppen. De oplossing hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn en uit ervaringen weten we al dat het werkt in andere gemeenten.


Over de schrijver
Reactie plaatsen