Wat is de kracht van autisme?
Wat is de kracht van autisme?

Jantien Aerts is getrouwd met Steven en moeder van Quinten van bijna 11 en Zoë van 7 jaar. Quinten heeft autisme, Gilles de la Tourette, ADD en astma. Ik sprak Jantien vandaag over het afgelopen jaar, over wat autisme binnen een gezin doet, over het onbegrip en de onwetendheid die je soms tegenkomt, maar met name ook over de mooie en bijzondere kanten van autisme. En natuurlijk sprak ik haar over haar social enterprise Quinten-Art en over de gloednieuwe Stichting A-Talent.

Hoe was het voor jullie in coronatijd?

We hebben een ontzettend zwaar jaar gehad als gezin. Door alle maatregelen was Quinten’s vertrouwde structuur - zoals school en zijn dagbehandeling - opeens weggevallen. Ook veranderde de regels continu. De wereld was voor hem onbegrijpelijk geworden, terwijl voorspelbaarheid en structuur voor hem van levensbelang is. We hebben verschillende crisis momenten gehad. Mijn man is toen voortijdig teruggekeerd uit het buitenland om bij te springen. 

We hebben in deze periode meer gebruik gemaakt van onze Zorgoppassen voor Quinten om zelf even op adem te kunnen komen. Soms ook alleen voor onze dochter Zoë, zodat zij even alle aandacht voor zichzelf kreeg. 

Hoe is Quinten-Art ontstaan?

Het ontstaan van Quinten-Art is eigenlijk heel grappig en een beetje uit de hand gelopen. Quinten maakte erg mooie tekeningen op school en we kregen vragen van klasgenootjes en ouders of hij ook voor hen een tekening zou kunnen maken. Hij wilde alleen geen afstand doen van ‘zijn originelen’ (zoals hij het zelf noemde), maar bedacht heel slim dat hij best kopietjes uit zou kunnen delen!

Dit werd een hit en de aanvragen bleven komen. Ik zag trots bij Quinten dat mensen zijn tekeningen mooi vonden en zijn zelfvertrouwen nam toe. Ik dacht: dat gun ik ieder kind met autisme! We hebben toen contact opgenomen met de NVA (Nederlandse Vereniging voor Autisme) of we een samenwerking aan konden gaan om de positieve kanten van autisme onder de aandacht te brengen. En zo is het idee geboren! 

Waar staat Quinten-Art voor?

Met Quinten-Art willen wij juist de positieve en mooie kanten van autisme laten zien. Wij maken kwalitatief hoogwaardige designproducten gebaseerd op het ontwerp van mensen met autisme. Onze producten hebben een prachtig verhaal en zijn gemaakt om bijzondere talenten met de wereld te delen. Zo dragen we op een positieve manier bij aan het bewustzijn en de beeldvorming over autisme in de maatschappij. Daarnaast is ons doel het vergroten van het zelfvertrouwen en de zelfredzaamheid van mensen met autisme.

Iedereen moet natuurlijk een kijkje nemen op de site! Wat is er sinds de start allemaal gebeurd?

We zijn 1,5 jaar geleden begonnen met een crowdfunding campagne om ons eerste product - een hele bijzondere dubbelwandige theemok - te financieren. Wat we totaal niet hadden verwacht is dat de campagne enorm aansloeg! Opeens werden we gebeld door allerlei bedrijven die producten wilde maken met Quinten’s designs! Zo hebben we samen met Eijffinger Behang een behanglijn ontwikkeld en met het duurzame koffiemerk Hesselink een serie koffiekopjes met schoteltjes. Ook hebben we zelf een aantal nieuwe producten ontwikkeld, zoals posters en een prachtige kaartenset met inspirerende quotes. 

Door al deze mooie positieve ontwikkelingen voor Quinten, zag jij als moeder wat het deed met zijn zusje.

Natuurlijk was zij trots op haar broer, maar alle aandacht ging wéér naar Quinten, terwijl ook Zoë talent heeft voor tekenen. Ze tekende een prachtige zeemeermin, die ik heb laten drukken op een kussen. Ze glunderde van trots toen ik haar hiermee verraste.

In de tweede helft van het jaar gaan we daarom een campagne opzetten die helemaal gericht is op brusjes (broertjes en zusjes van een kind met autisme). Brusjes hebben het niet altijd makkelijk en komen vaak in de verdrukking. Het is fijn als daar ook meer begrip en erkenning voor komt. En ook zij mogen wel eens in het zonnetje worden gezet!

Waarom is de Autismeweek belangrijk, vind jij?

De Autismeweek is heel belangrijk om meer bewustwording te krijgen over autisme. Autisme is een ‘onzichtbare aandoening’. Je kunt aan de buitenkant niet zien wat er aan de hand is. Als je meer van autisme afweet zul je eerder begrijpen wat er gebeurt als een kind bijvoorbeeld een meltdown heeft. Het is dan ontzettend fijn als mensen niet te snel oordelen - of zelfs nog fijner - begrip tonen. 

Ook helpt het kinderen met autisme om te zien dat er meer kinderen zijn die een anderswerkend brein hebben. Om ouders te laten inzien dat zij er niet alleen voor staan. Dat het zwaar is, maar dat er ook mooie kanten zijn. En dat iedereen mee kan doen en iets waardevols te bieden heeft.

Deze week lanceren we daarom ook onze nieuwe Stichting A-Talent. Met de Stichting gaan we een online platform bouwen, waarop alle kinderen met autisme hun unieke talent aan de wereld kunnen laten zien. Het maakt niet uit wat dat talent is, alles mag.

Wat zou jij tegen andere ouders willen zeggen die een kind met autisme hebben?

Ik snap natuurlijk dat elke vorm van autisme anders is en dat alle kinderen anders zijn. En ik wil ook niet voorbijgaan aan het feit dat het zwaar is, soms loodzwaar. 

Maar kijk vooral ook naar het mooie en het unieke van autisme  Wat maakt jouw kind zo bijzonder en haal hier al het positieve uit!

www.quinten-art.com / www.stichting-a-talent.nl

#autismeweek #vertrouwen #begrip #bewustwording #aandacht #positief #verenigingvanautisme















Over de schrijver
Larisa matcht bij Zorgoppas. Vanuit haar jarenlange ervaring als ergotherapeut en moeder van een meervoudig gehandicapte zoon beschrijft Larisa elke maand de leuke, grappige maar ook de minder leuke dingen die ze meemaken als gezin Ploem.
Reactie plaatsen