Onze Zorgoppas, Lola ontlast ons hele gezin | Zorgoppas
Onze Zorgoppas, Lola ontlast ons hele gezin
16 november 2021 
in Ouder

Onze Zorgoppas, Lola ontlast ons hele gezin

Astrid van Summeren is getrouwd met Rob en woont samen met hun 3 kinderen in Tilburg.  Timo van 10 jaar, Noa van bijna 8 jaar en Levi van bijna 4 jaar. Noa heeft het syndroom van Down. Ze is heel prikkelgevoelig en kan gedragsproblemen laten zien. Lola Klootsema is een van de vaste oppassen bij dit gezin. Ik sprak Astrid over wat zij als gezin nu wel kunnen en zonder Zorgoppas niet.

Waarom is Zorgoppas zo belangrijk voor jullie gezin?

Noa heeft soms last van erge gedragsproblemen en dit heeft nogal wat impact op het hele gezin. Als dit allemaal te lang duurt, functioneer je op de rand van een burn-out, heb je geen tijd meer voor elkaar of voor je andere kinderen.

Je wil graag een leuke ouder zijn, die niet constant moppert.

Toen onze Zorgoppas kwam hadden we direct een klik met haar en zij met onze drie kinderen. We zetten haar heel flexibel in, de ene week wat meer, de andere wat minder. Wij gaan dan op bezoek, naar het sporten van onze andere kinderen en straks weer om een avond weg te kunnen.

Tijdens de lockdown waren alle 3 de kinderen thuis en hebben we de oppas meer ingezet juist overdag.

Wij worden echt ontlast door Lola!

Konden jullie de zorg direct loslaten toen de Zorgoppas voor het eerst kwam?

Het is natuurlijk super spannend, maar omdat we direct een klik hadden, was dat makkelijker. Het is denk ik ook belangrijk om open te communiceren. Als er dingen niet fijn gaan, bespreek ze dan.

Onze kinderen vragen nu zelfs wanneer ze weer komt, dus voor ons fijn om het dan even los te laten. We weten dat het thuis goed gaat. Lola weet precies hoe ze om moet gaan met Noa, maar ook voelt zij aan hoe het gaat tussen onze 3 kinderen.

Onze Zorgoppas is nog super jong, maar het is zo knap hoe ze alles oppakt en aanvoelt. Ervaring is fijn, maar deze jonge meiden hebben veel in hun mars.

Wat doet de Zorgoppas met jullie kinderen?

Onze Zorgoppas Lola onderneemt van alles met de kinderen, zoals bijvoorbeeld naar het bos gaan, naar de speeltuin of lekker een spelletje doen.

Ze krijgt het zelfs voor elkaar om Noa werkjes te laten doen, wat mij niet lukt. Ze kijkt ook naar de ontwikkeling van Noa en helpt haar daarbij. Vorig jaar is ze zelfs met ons mee op vakantie geweest. We hebben nog nooit zo’n fijne vakantie gehad, omdat we ook daar even tijd voor elkaar of voor onze andere kinderen konden maken. 

Noa krijgt daar dolfijntherapie wat haar erg helpt in haar ontwikkeling. We hebben al gevraagd of ze dit jaar weer meegaat haha!

Hoe verloopt de communicatie tussen jullie en de oppas en met Zorgoppas?

We hebben met Zorgoppas een groepsapp waarin we communiceren en waarin de oppas haar uren doorgeeft.

Met de oppas stemmen we de afspraken ook via de app af, dat werkt perfect.

Maar als er dingen spelen, bel ik altijd met Zorgoppas. Het is dan fijner om even te overleggen met iemand van Zorgoppas. Zij nemen het oplossen van eventuele problemen over, zodat wij daar geen tijd kwijt mee zijn. Het is fijn dat het erg laagdrempelig is.

Heb je ook mindere ervaringen met een oppas via Zorgoppas? 

Nee niet echt een mindere ervaring, maar we hebben met 2 oppassen kennisgemaakt die niet goed bij ons gezin pasten. Als er geen klik is van beide kanten gaat het niet werken en we hebben natuurlijk 3 kinderen, dus best een druk gezin.

Het wil niet zeggen dat die oppassen niet zouden kunnen matchen bij een ander gezin.

Het is denk ik wel belangrijk dat de oppassen goed nadenken voor ze ja zeggen op een verzoek vanuit Zorgoppas. Past het echt bij ze en kunnen ze het goed inplannen. Ouders zijn erg geholpen met een fijne oppas die goed heeft nagedacht over de vraag.

Wat zijn eventuele andere oplossingen voor Noa als opvang, maar waarom hebben jullie toch voor Zorgoppas gekozen?

Een alternatief is om voor de avonduren familie of vrienden te vragen, maar die doen al zoveel en die wil je niet nog meer belasten, Ook komen we dan vaak eerder naar huis.

Voor overdag zou een BSO kunnen, maar Noa heeft al genoeg aan de prikkels van een schooldag. Zou dan helemaal overprikkeld thuiskomen, dat wil je niet voor haar, maar ook niet voor ons.

Lola zorgt juist voor de rust en is zo fijn flexibel in te zetten. Ze noemt ook nooit een eindtijd, zodat wij ons ook niet schuldig hoeven te voelen als we ietsje langer blijven.

Heb je tips voor Zorgoppas om onze diensten te verbeteren?

Nee ik heb geen verbeterpunten, ik vind Zorgoppas echt een super initiatief, zodat ouders zoals wij ontlast worden. Om te zorgen dat wij de zorg kunnen blijven dragen, dat we leuke ouders blijven, dat we kunnen ontspannen, dat we tijd en aandacht hebben voor de andere kinderen. Wij zijn erg blij dat Zorgoppas bestaat en we gunnen alle ouders met een zorgbehoevend kind een oppas zoals Lola.

Denken jullie nu dit lijkt ons ook wel wat, lees meer over Zorgoppas op www.zorgoppas.nl. Schrijf je in of geef aan dat je meer informatie wil. Wij bellen je dan om alles uit te leggen.

Onze Zorgoppas Lola ontlast ons hele gezin - Zorgoppas
Over de schrijver
Larisa matcht bij Zorgoppas. Vanuit haar jarenlange ervaring als ergotherapeut en moeder van een meervoudig gehandicapte zoon beschrijft Larisa elke maand de leuke, grappige maar ook de minder leuke dingen die ze meemaken als gezin Ploem.
Reactie plaatsen