Je wil ouders weer de regie zelf in handen geven
Je wil ouders weer zelf de regie in handen geven
05 april 2022 

Je wil ouders weer zelf de regie in handen geven

Brechje Paling werkt als cliëntondersteuner vroeghulp bij MEE in de regio Amstel en Zaan. Daarnaast is ze ambassadeur van BloSsom, Ook is ze moeder van 2 kinderen en woont ze samen met haar gezin in Amsterdam. 

 

Je bent een zorgprofessional en volgens mij heb je meerdere functies. Waar werk je allemaal? 

Ik werk als cliëntondersteuner vroeghulp bij stichting MEE. Hier ben ik verantwoordelijk voor alle vragen van overbelaste ouders in de regio Amstel en Zaan en werk ik samen met jeugdteams uit AmsterdamHaarlemmermeer en Amstelveen. Mijn functie is een redelijk zelfstandige functie, waarbij ik zelf mijn afspraken kan inplannen, veel zelf kan bepalen, maar dus ook nieuwe mogelijkheden kan onderzoeken, zoals bijvoorbeeld Zorgoppas.  

Hiernaast ben ik ambassadeur van Blossom. Dit is mijn eigen coaching bedrijf, waar ik mensen op zakelijk en persoonlijk gebied weer laat opbloeien door middel van het aanpassen van bepaalde frequenties. Het is uitzonderlijk wat een kleine aanpassing hierin teweeg kan brengen bij mensen. 

 

Hoe ziet jouw dag eruit als je werkt voor stichting MEE? 

Mijn dagen kan ik helemaal zelf inplannen dat is erg fijn en geeft mij een gevoel van vrijheid en rust. Ik ga bij alle ouders met een hulpvraag op huisbezoek om helder te krijgen waar precies het probleem zit en hoe ik kan ondersteunen. Tijdens een huisbezoek krijg je meteen een goed beeld van het hele gezin en kan ik veel beter beoordelen wat nodig is, dan als je een cliënt aan de telefoon spreekt. Samen met het gezin bepaal ik wat de zorgvragen zijn en maken we een plan. Het mooiste vind ik het om alles samen te ordenen, het geven van adviezen en dan de regie weer in handen van ouders te geven. Je wil ze niet afhankelijk van je laten zijn. Het ene gezin heeft wat langer mijn begeleiding nodig als het andere en met sommige heb ik enkel mail/app contact om na te gaan hoe het gaat. Een traject duurt gemiddeld tussen de 6 maanden en een jaar. Dat maakt het ook zo interessant en afwisselend. 

Indien ik zie dat er veel meer ondersteuning nodig is, bespreek ik dit in het team en kunnen we eventueel andere lijntjes uitzetten. Geen dag is voor mij eigenlijk hetzelfde, geen vraag is eigenlijk hetzelfde. Het blijft het leveren van maatwerk. 

Ik merk dat het mij erg veel voldoening geeft als een moeder mij bedankt als we tijdens een kopje koffie een belangrijke ingewikkelde mail samen opstellen. 

 

Wat zijn de meest voorkomende vragen/problemen die jij hoort van ouders? 

De meeste ouders spreek ik in een heel vroeg stadium, waarbij ze net een diagnose weten en er van alles direct geregeld moet worden. Na enige tijd geven ouders aan dat hun leven compleet veranderd is door hun kindje met extra zorg, dat het zwaar is en dat er veel minder tijd is voor elkaar en de andere kinderen. Dat ze geen passende oplossing kunnen vinden op het gebied van school en naschoolse opvang. Het stukje naschoolse opvang is hier in de regio sowieso een groot probleem. Ohet is er wel, maar dan alleen voor kinderen die ook daar naar school gaan of het is er niet of het is geen passende oplossing voor het kind in verband met overprikkeling. Veel kinderen vallen ook tussen wal en schip. Ze kunnen wel naar het reguliere onderwijs, maar hebben dan daar wel extra hulp/begeleiding nodig. Zoals bijvoorbeeld kinderen met autisme, maar ook met een medisch vraag zoals diabetes. Deze begeleiding is er dus vaak niet.  

Laat staan dat ouders eens samen weg kunnen of iets kunnen ondernemen met de andere kinderen. In dit stadium zie je ook de schaamte van het vragen om hulp, het niet nodig vinden om tijd voor elkaar te maken en de wirwar van alle organisaties waar je iets mee moet. Ook vinden ouders het heel moeilijk om het straks weer zelf te moeten doen. 

 

Waarom denk jij dat Zorgoppas een goede oplossing kan zijn voor ouders in bijvoorbeeld Haarlemmermeer? 

Ik denk dat Zorgoppas hier erg passend kan zijn, omdat ouders op zoek zijn naar een flexibele oplossing. Ik vind het ook hier weer heel mooi, dat ouders zelf de regie in handen hebben. Zij betalen zelf mee aan Zorgoppas door middel van een eigen bijdrage en bepalen zelf wanneer ze een zorgoppas inzetten. Ouders durven nu niet weg te gaan, omdat zij familie/vrienden niet willen vragen en omdat zij gewoonweg geen oppas kunnen vinden met de juiste ervaringen.  

Wat al snel wordt gezien als jeugdzorg is dus hier niet het geval. De vraag komt vanuit overbelaste ouders. Het is een stukje mantelzorgondersteuning wat hier als maatwerk nodig is. 

Veel ouders zijn in mijn regio hun dagen anders gaan indelen, zoals werken onder schooltijd of op andere tijden. Een flexibele oplossing zou erg welkom zijn voor deze ouders. 

 

Welke alternatieven zijn er nu? 

Een mogelijk alternatief in deze regio is Ambiantzorg, zij leveren skj geregistreerde zorgverleners en vallen onder jeugdzorg. Zij werken aan doelen en deze worden geëvalueerd. Ook kan in sommige gevallen een gastouder een optie zijn. Natuurlijk hebben we ook de mogelijkheden van logeeropvang en zorgboerderijen. Wat betreft naschoolse opvang hebben we dus niet zo’n groot aanbod. 

 

We willen ouders helpen ook in jouw regio en dan is het vergroten van onze naamsbekendheid erg belangrijk. Heb jij nog tips? 

Ik denk dat het heel belangrijk is dat Zorgoppas meer naamsbekendheid krijgt bij zorgprofessionals binnen allerlei organisaties en dat zij weten hoe jullie te vinden. Het makkelijkste is om contact te leggen via de social media kanalen, maar echt contact is denk ik nog veel belangrijker. Zorgoppas moet gezien worden, bijvoorbeeld door het geven van een presentaties, aanwezig te zijn bij een evenement voor brusjes en evenementen waarbij veel gemeenten aanwezig zijn in de gaten te houden.  

Ik zal in ieder geval jullie naam noemen binnen de teams waar ik kom en tijdens contacten die heb met gemeenten. Hopelijk kan Zorgoppas ook snel ouders in deze regio matchen met een fijne oppas en kunnen deze ouders weer opladen en de zorg met een gerust hart even overdragen aan een oppas met de juiste ervaring. 

 

 

Over de schrijver
Larisa matcht bij Zorgoppas. Vanuit haar jarenlange ervaring als ergotherapeut en moeder van een meervoudig gehandicapte zoon beschrijft Larisa elke maand de leuke, grappige maar ook de minder leuke dingen die ze meemaken als gezin Ploem.
Reactie plaatsen