Je krijgt zon speciale band met je oppaskindjes
Je krijgt zo'n speciale band met je oppaskindjes
12 oktober 2022 

Je krijgt zo'n speciale band met je oppaskindjes

“Je krijgt zo’n speciale band met je oppaskindjes”

Ik had vandaag een super leuk en inspirerend gesprek met Imaan Demir, een Zorgoppas uit Amsterdam. Ik vroeg haar of zij haar praktijkervaringen bij het gezin kan gebruiken tijdens haar studie en ook vroeg ik haar hoe kunnen we geschikte oppassen werven zoals jij, die echt een gezin uit de brand willen helpen?

 

Jij bent een Zorgoppas. Bij hoeveel gezinnen pas jij op?

Op dit moment pas ik op bij 1 gezin, maar ik kom daar meerdere keren per week. Zo kan ik me helemaal focussen op deze oppaskindjes en heb ik voldoende tijd voor mijn studie. Ik bespreek met ouders wat de kindjes die dag nodig hebben. Lekker naar de speeltuin of juist rust door middel van een filmpje. Op die tijden kan ik zelfs tijd besteden aan mijn studie, maar de kinderen staan natuurlijk altijd op 1.

 

Welke studie volg je momenteel?

Ik doe geneeskunde en zit in mijn tweede jaar. Vanaf het vierde jaar ga ik co-schappen lopen, maar ook dan wil ik nog steeds graag blijven oppassen. Het liefste wil ik kinderarts worden en met het oppassen via Zorgoppas doe ik al veel ervaring op op dit gebied. 

 

Waarom is deze bijbaan veel betekenisvoller dan een andere bijbaan?

Deze bijbaan is zo betekenisvol en mooi, omdat je een hele speciale bijzondere band krijgt met je oppaskindjes. Je merkt ook direct effect op het hele gezin en dat is het allermooiste. De kinderen krijgen de juiste aandacht, ouders durven de zorg even los te laten en hebben meer tijd voor elkaar. 

 

Wat heb je geleerd van het gezin tijdens het oppassen?

Dat je heel veel geduld moet hebben en oplossingsgericht moet kunnen denken. Soms werkt een bepaalde aanpak echt niet en moet je zoeken naar een aanpak die wel werkt. Dat is steeds weer een uitdaging, maar waar ik ontzettend veel van leer. Mooi om te zien dat je altijd wel een oplossing vindt. 

 

Kun je de theorie van je studie gebruiken tijdens het oppassen of kun je jouw praktijkervaring toepassen tijdens jouw studie?

Ja ik kan de theorie van de opleiding gebruiken in de praktijk, maar ik denk dat het andersom juist nog relevanter is. Dus het gebruiken van mijn praktijkervaring tijdens de lessen op de opleiding. Ik heb bij veel zorgbehoeften nu echt een beeld, zodat ik de theorie veel beter snap en me veel beter kan inleven.

 

Wat zou je graag van Zorgoppas willen leren?

Het lijkt mij super leuk om door middel van een soort mini-workshops meer te leren over bepaalde zorgbehoeften, zoals bijvoorbeeld autisme en ADHD. Maar ook gebarentaal en EHBO lijkt me leuk en waardevol. Er zijn denk ik veel handvaten die bekend zijn voor bepaalde zorgvragen en denk ik erg mooi om dat te delen met andere oppassen.

 

Zou je dat online of fysiek willen?

Haha ik ben wel klaar met online, dus ik zou zeggen fysiek. Misschien kunnen jullie dat bepalen aan de hand van de aanmeldingen die jullie krijgen. Een deel online en een deel fysiek (bij veel animo) zou ook kunnen en ik vind het prima om ergens naar toe te moeten komen.

 

Zou je andere Zorgoppassen willen ontmoeten?

Het lijkt mij erg leuk om andere Zorgoppassen te ontmoeten, ervaringen te delen en bepaalde onderwerpen te bespreken. Ik denk dat je veel van elkaar kan leren en hier heb je zeker weer wat aan tijdens het oppassen.

 

We hebben een groot tekort aan oppassen uit A’dam. Hoe kunnen we zorgen dat oppassen zich aanmelden?

Jullie moeten in beeld komen bij de verschillende studieverenigingen van relevante opleidingen en hierop adverteren. Ik denk dat jullie advertentie erg opvallend is, maar dat ook veel studenten hier geïnteresseerd in zullen zijn. Juist omdat deze ervaring zo mooi aansluit bij de studies die ze doen.

 

 

Over de schrijver
Larisa matcht bij Zorgoppas. Vanuit haar jarenlange ervaring als ergotherapeut en moeder van een meervoudig gehandicapte zoon beschrijft Larisa elke maand de leuke, grappige maar ook de minder leuke dingen die ze meemaken als gezin Ploem.
Reactie plaatsen