Ik zie het oppassen als Zorgoppas totaal niet als werk
Ik zie het oppassen als Zorgoppas totaal niet als werk
26 januari 2022 

Ik zie het oppassen als Zorgoppas totaal niet als werk

Ik zie het oppassen als Zorgoppas totaal niet als werk!

 

Iris Pijnappel is 30 jaar oud en woont in ’s-Hertogenbosch. Ze heeft de opleiding Pedagogiek gedaan en werkt nu als groepsleidster bij Cello. Hier begeleidt zij mensen met ernstige meervoudige beperkingen. Daarnaast pas ze als Zorgoppas ook nog op bij 2 gezinnen. 

Ik sprak haar over waarom het zo is leuk is om een Zorgoppas te zijn.

 

Waarom is het voor jou zo leuk om een Zorgoppas te zijn?

Wat ik het allerleukste vind, is het contact dat je hebt met de kinderen. In het begin is er nauwelijks of minimaal contact en moet je echt aan elkaar wennen. Maar je ziet het contact groeien en je bouwt zo echt een band op samen. Deze kinderen kunnen zo genieten van juist die hele kleine dingen, zoals het er gewoon zijn, lekker knuffelen of samen spelen. Natuurlijk beteken je ook echt iets voor de ouders, maar het hebben van 1 op 1 aandacht met de kindjes vind ik het mooiste.

 

Kun jij jouw theorie of stage-ervaringen van de opleiding Pedagogiek gebruiken tijdens het oppassen?

Haha voor mij is deze theorie al even geleden. Ik denk dat mijn stage en werkervaringen wel heel veel bijdragen aan het oppassen. Ik heb bijvoorbeeld een stage gelopen op een peutergroep van een revalidatiecentrum. Daarnaast heb ik ook vrijwilligerswerk gedaan bij de Wielewaal, een vakantie-opvang voor kinderen met een beperking. En nu werk ik op een woongroep, waar ik mensen met een ernstige meervoudige beperkingen begeleidt. Al deze verschillende ervaringen kan ik goed toepassen bij de 2 gezinnen, ook omdat de zorgvragen bij beide gezinnen compleet verschillend zijn.

 

Kun je het allemaal goed combineren , werken als begeleidster en oppassen bij 2 gezinnen?

Ja het is voor mij prima te combineren en erg afwisselend. Ik werk wisselende diensten op mijn woongroep, dus soms in de ochtend, de middag en soms slaapdiensten. De ouders van de 2 gezinnen bellen/appen mij ruim van te voren of ik kan oppassen. Soms moet ik werken dan kan ik dus niet, maar juist door mijn flexibele diensten, kan ik ook heel vaak wel op momenten dat andere oppassen niet kunnen. Af en toe ga ik na mijn werk door naar een oppasgezin. Ik zie het oppassen als Zorgoppas dus ook echt niet als werk.

 

Aan welke eigenschappen moet je volgens jou voldoen om een goede Zorgoppas te kunnen zijn?

Ik denk dat het heel belangrijk is dat je betrouwbaar bent. Ouders vinden het super spannend om hun kind met extra zorg achter te laten, dus ze moeten je echt kunnen vertrouwen. Maar dat geldt ook voor het nakomen van je afspraken. Ouders rekenen op je komst,   zorg ook dat de afspraken die je maakt echt in je agenda passen. Ook geduld is denk ik een hele belangrijke eigenschap. Alle kindjes bij Zorgoppas hebben op hun manier extra/andere aandacht nodig en dat vraagt vaak om het nodige geduld.

 

Heb je nieuwe dingen geleerd van ouders en zo ja welke?

Niet zozeer echt nieuwe dingen, maar het geven van sondevoeding was voor mij al wel weer even geleden. Ik heb een paar keer met moeder meegekeken en het daarna zelf gedaan. Het stelt niet zoveel voor, maar je moet het weer even gedaan hebben. Ook omdat elk systeem weer anders werkt en elke ouder het anders toepast. Ik vind het ook erg leuk om nieuwe dingen te leren en sta eigenlijk overal voor open.

 

Zou jij graag nieuwe dingen willen leren samen met andere Zorgoppassen, bijvoorbeeld als we hiervoor avonden zouden organiseren?

Ik zou het supertof vinden om nieuwe dingen te leren. Het lijkt mij erg leuk om gebaren te leren of bijvoorbeeld kinder EHBO. Voor mij is het niet zo dat ik maandelijks contact wil met andere Zorgoppassen (ook gezien mijn tijd), maar tijdens dit soort avonden lijkt het mij erg leuk. Leuk om samen nieuwe dingen te onder de knie te krijgen, die je kan gebruiken tijdens het oppassen. En soms is het misschien ook best fijn om bepaalde onderwerpen samen te bespreken.

 

Wat zou jij tegen studenten Pedagogiek of een andere relevante studie willen zeggen, zodat ze zich ook bij Zorgoppas gaan inschrijven?

Wat ik tegen studenten zou willen zeggen, is dat ze super mooie contacten opbouwen met een oppaskindje en de gezinnen. Dat ze echt van grote waarde zijn voor deze gezinnen.

Ook zou ik ze mee wil geven, dat het oppassen via Zorgoppas, de beste ervaring is, die ze kunnen opdoen. Echte ervaringen in thuissituaties, die goed aansluiten bij hun studie.

 Ik heb mijn ervaringen bij Zorgoppas ook meegenomen tijdens mijn sollicitatiegesprek als begeleidster bij Cello. Deze ervaringen hebben mij zeker geholpen.

 

Heb jij nog tips of verbeterpunten voor ons?

Echte verbeterpunten heb ik niet, maar je gaf net wel aan dat er meer oppassen nodig zijn en daarvoor heb ik wel een tip. Ik zou bestaande oppassen via filmpjes laten vertellen waarom het zo leuk is om een Zorgoppas te zijn. Door dit enthousiasme over te brengen op andere, weet ik zeker dat jullie aanmeldingen krijgen. En ik sta hier zeker ook voor open om dit te doen voor jullie!
Over de schrijver
Larisa matcht bij Zorgoppas. Vanuit haar jarenlange ervaring als ergotherapeut en moeder van een meervoudig gehandicapte zoon beschrijft Larisa elke maand de leuke, grappige maar ook de minder leuke dingen die ze meemaken als gezin Ploem.
Reactie plaatsen