Geen spijt hebben
Ik wil geen spijt hebben van iets wat ik niet heb gedaan
06 mei 2022 

Ik wil geen spijt hebben van iets wat ik niet heb gedaan

Ik sprak vandaag met Anja van Alphen. Zij maakt voor Zorgoppas altijd de mooie tekeningen bij mijn blogs en ook heeft ze onze site opgeleukt met haar illustraties. We spraken over haar passie en over wat ze ooit nog graag eens zou willen doen. Een mooi moment om haar eens in het zonnetje te zetten.

Wij bij Zorgoppas kennen je natuurlijk van je prachtige illustraties, maar stel je zelf eens voor.        

Ik ben Anja en samen met mijn man Roland en onze twee kinderen wonen we in Etten-Leur. We hebben een zoon van 8 jaar Merlijn en een dochter van 6 jaar Marit. We vinden het heerlijk om samen leuke dingen te doen, zoals bijvoorbeeld een museum bezoeken. Elke week maak ik ook tijd voor mezelf vrij en doe ik yoga of ga ik heerlijk wandelen in de natuur. Natuurlijk teken ik ook graag in mijn vrije tijd en bij mijn dochter zie ik mijn creativiteit terug. Ze vindt het heerlijk om lekker te tekenen en heeft een hele leuke eigen stijl.

 Ben jij altijd illustrator geweest of heb je hiervoor iets anders gedaan?

Nee ik ben niet altijd illustrator geweest, maar het creatieve zit er al wel van jongs af aan in. Ik tekende altijd en overal. Ook het stukje handlettering is iets wat ik op jonge leeftijd al interessant vond en wat ik nu ook nog steeds toepas. Na mijn HBO studie MBRT heb ik 13 jaar in het Amphia ziekenhuis in Breda gewerkt als laborante op de afdeling nucleaire geneeskundige. Dus heel wat anders inderdaad.

Wel illustreerde ik al veel naast mijn vaste baan, maar meer voor vrienden en bekenden. Dit werd steeds meer en ook bedrijven en andere wisten me te vinden voor leuke opdrachten. Op een gegeven moment werd het te veel en moest ik voor mezelf echt een keuze gaan maken: of in het ziekenhuis blijven werken of helemaal gaan voor mijn passie, illustreren. Ik ben toen voor dat laatste gegaan, omdat ik wist dat ik er anders spijt van zou krijgen.

Hoe ben je in aanraking met Zorgoppas gekomen?

Zorgoppas kwam op mijn pad door Brenda, zij werkte ook bij Zorgoppas en ik kende haar van vroeger. Ze vroeg me een keer of ik eens mee wilde denken over leuke tekeningetjes voor Zorgoppas. Om de verhalen van ouders en oppassen op een leuke en herkenbare manier met behulp van een tekening nog meer betekenis te geven. Dat sprak mij erg aan, want ik maak het liefste illustraties waar een echt verhaal achter zit. Daarna maakte ik kennis met jou (Larisa) en was het idee om jouw blogs te verduidelijken met mijn illustraties een feit.

Wat doe je allemaal voor Zorgoppas?

Ik maak alle illustraties bij de blogs van Zorgoppas en ik heb de tekeningen gemaakt die je terug ziet op de site. Ook komen er soms leuke losse opdrachtjes uit, zoals een poster ontwerpen, het hoesje van een kaartspel, een tekst voor op een polo of een groot bord met daarop de kernwaarden van Zorgoppas. 

Waarom vind je het zo leuk om tekeningen juist bij mijn blogs te maken en hoe bedenk jij toch steeds weer wat je wil gaan tekenen?

Het leukste aan deze tekeningen vind ik dat er steeds een bijzonder verhaal achter zit. Een echt verhaal wat soms verdrietig, soms juist heel vrolijk en soms serieus is met een boodschap. Dus steeds wat anders  en altijd erg uitdagend. 

Eerst lees ik jouw blog en meestal heb ik dan al iets in mijn hoofd, dat plopt gewoon een soort van op. Zoals jij jouw blogs schrijft, gebeurt dat bij mij met illustraties. Soms duurt het ook wat langer en dan helpt het als ik wat steekwoorden opschrijf en er even wat langer over nadenk.

Wat ik altijd probeer is het gevoel van wat er in de blogs beschreven wordt allemaal in die ene illustratie weer te geven en ik gebruik altijd maar een paar kleuren.

Je maakt ook hele gave huisportretten toch?

Ja klopt ik teken huizen en gebouwen in opdracht van bedrijven of gewoon als particuliere opdracht. Als mensen hun ouderlijk huis uit moeten, omdat ze daar bijvoorbeeld niet kunnen blijven wonen in verband met hun gezondheid, maak ik een tekening van dat huis en heb ik vaak de mensen huilend aan de telefoon, omdat ze dan echt een waardevol aandenken hebben. 

Wat zou je ooit nog graag willen doen voor Zorgoppas en wat is een droom van jou in het algemeen?

Het lijkt mij heel leuk om eens een heel kwartetspel te ontwerpen voor Zorgoppas, zodat alle oppassen kunnen kwartetten met hun oppaskindjes. Leuke herkenbare Zorgoppas afbeeldingen, ja dat lijkt me wel wat. 

Mijn grote droom is om ooit nog eens in een blad te staan met mijn illustraties, zoals bijvoorbeeld in het Flow magazine.

 

 

Over de schrijver
Larisa matcht bij Zorgoppas. Vanuit haar jarenlange ervaring als ergotherapeut en moeder van een meervoudig gehandicapte zoon beschrijft Larisa elke maand de leuke, grappige maar ook de minder leuke dingen die ze meemaken als gezin Ploem.
Reactie plaatsen