Ik ben er voor het hele gezin
Ik ben er voor het hele gezin

Lola Klootsema is 19 jaar en woont in Tilburg. Ze past via Zorgoppas op bij meerdere gezinnen. Ze zit in het derde jaar van de opleiding pedagogiek. Lola is de vaste oppas van familie van Summeren. Ik sprak haar over wat zij voor dit gezin betekent.

Waarom denk jij dat jij zo belangrijk bent voor dit gezin?

Ik denk dat ik ervoor kan zorgen in dit gezin dat ouders zonder stress een middag of avond weg kunnen gaan.

Ik weet precies hoe ik met Noa om moet gaan, maar ook in combinatie met Levi en Timo. Ik kom voor het hele gezin en probeer er altijd iets leuks van te maken, maar ik geef het ook aan als er iets niet goed gaat.

Je bent erg jong, zou dat een probleem kunnen zijn?

Haha ja ik ben nog best jong en ik snap dat sommige ouders zullen denken: “kan zij dat allemaal wel?” Maar ik denk dat met de juiste studie, de ervaringen van het oppassen en je stages en je motivatie je heel ver komt.

Wat doe jij met jouw oppaskindje?

Soms ben ik er alleen voor Noa en dan kijk ik hoe ze zich voelt. Af en toe heeft ze iets meer rust nodig en kijken we een filmpje of doen we een spelletje. Tijdens de lock-down heb ik ook schoolwerkjes met haar gedaan, super leuk!

Maar als ze er alle drie zijn en we willen wat actiefs gaan doen, neem ik ze lekker mee naar het bos, naar de speeltuin of naar mijn huis.

Bespreek je dingen met ouders die niet helemaal lekker lopen?

Ja ik vind het heel belangrijk om open en eerlijk te zijn naar elkaar, naar zowel de ouders als de kinderen en zij naar mij.

Ik geef ouders geen adviezen, want ik vind dat niet mijn taak, maar als Noa ergens heel goed op reageert, zeg ik dat wel tegen ouders. Astrid geeft bij mij ook goed aan wat zij fijn vindt. Gelukkig vinden we humor ook allebei heel belangrijk.

Hoe verloopt de communicatie met ouders en met Zorgoppas?

De communicatie gaat super en erg laagdrempelig. Heel veel gaat via de app, maar als er echt dingen zijn dan bellen we even.

Welke alternatieven zijn er voor opvang, maar waarom is Zorgoppas hier een passende oplossing?

Er is een BSO waar Noa heen zou kunnen, maar als ik zie hoeveel prikkels ze krijgt van school lijkt me dat niet fijn voor haar. Maar ook niet voor ouders, Noa komt dan helemaal overprikkeld thuis. Ook bestaat er logeeropvang, maar dat willen ouders niet elk weekend. Ik ben heel flexibel en kan heel vaak, dus ouders kunnen ook oppas op het laatste moment vaak nog regelen.

Heb je tips voor Zorgoppas, zodat we onze diensten kunnen verbeteren?

Nee ik heb niet echt tips, maar ik zou het wel heel leuk vinden om weer eens met andere oppassen bij elkaar te komen. Met sommige oppassen, die bij de gebarenworkshop waren, heb ik nog steeds contact. Soms wil je ook wel eens dingen bespreken met andere oppassen, hoe zij bijvoorbeeld bepaalde dingen oplossen. Misschien zou dat nu al wel online kunnen en als het allemaal weer mag, heel graag weer eens live!
Over de schrijver
Larisa matcht bij Zorgoppas. Vanuit haar jarenlange ervaring als ergotherapeut en moeder van een meervoudig gehandicapte zoon beschrijft Larisa elke maand de leuke, grappige maar ook de minder leuke dingen die ze meemaken als gezin Ploem.
Reactie plaatsen