Het oppassen geeft mij zoveel voldoening | Zorgoppas voor oppassers
Het oppassen geeft mij zoveel voldoening
16 november 2021 

Het oppassen geeft mij zoveel voldoening

Lilian Jes is 23 jaar en woont in Amsterdam. Ze heeft de opleiding SPH gedaan en verschillende stages gelopen bij een dagopvang en een naschoolse dagbesteding. Ook geeft ze 1 op 1 huiswerkbegeleiding en heeft ze veel opgepast. Sinds 1,5 jaar past ze op bij het gezin van Leonie Klaver. Hier past ze op Sam (6 jaar), zij heeft een algehele ontwikkelingsstoornis en moet overal bij geholpen worden en Teun (2 jaar) en maakt ze veel leuke bijzondere dingen mee.

Wat draag jij als Zorgoppas bij voor dit gezin denk je?

Ik denk dat ik het voor ouders mogelijk maak, dat ze zonder zorgen of schuldgevoel iets leuks kunnen gaan doen of kunnen gaan werken. Ik heb natuurlijk ervaring vanuit mijn studie en stages, maar ouders vertrouwen mij ook volledig. Als ik kom nemen ze echt de tijd om te vertellen hoe het gaat met Sam. Hoe ze zich voelt en of er nog bijzonderheden zijn. Ook hebben ze interesse in mij, dus je bouwt echt een bijzondere band op samen.  Sam moet overal bij geholpen worden en ik denk dat een oppas zonder ervaring dit erg lastig vindt. Ik doe het ook, omdat ik het fijn vind om haar te helpen.

Wat doe jij met je oppaskindjes en wat is een bijzonder moment voor jou geweest?

Sam en Teun vinden het leuk om boekjes te lezen. Het is heel belangrijk om te kijken hoe het met Sam gaat, hoe ze zich voelt om te bepalen wat je gaat doen. Ze houdt ook van de Ipad, echt leuk om te zien. Teun vindt veel dingen leuk. Ook vindt Sam het leuk om ergens heen te gaan, bijvoorbeeld naar Artis. Dit doe ik dan met haar alleen, zodat ik alle aandacht voor haar heb.

Het mooiste moment vind ik als Sam blij is en ontspannen en alles goed gegaan is met oppassen. Dat ze lekker gaat slapen en ik ouders kan vertellen hoe fijn het was.

Wat maakt oppassen via Zorgoppas zo bijzonder?

Voor mij is dat de voldoening die ik ervan krijg! Dat je echt iets kunt betekenen voor de ouders en de kinderen. Ik pas ook op bij gezinnen met kinderen zonder extra zorgbehoefte en dat is toch anders.

Dat is ook zeker leuk, maar geeft mij een ander gevoel. Ouders met een kind met een extra zorgbehoefte zijn extra blij als je geweest bent en als alles goed gegaan is, vind ik.

Hoe verloopt de communicatie met Zorgoppas en met de ouders?

Het contact met Zorgoppas is heel fijn. Zorgoppas reageert snel op vragen via de app. Je kunt natuurlijk ook telefonisch contact hebben als je wil. Ik denk dat als er iets zou zijn wat minder goed loopt, ik dat zeker met Zorgoppas zou kunnen bespreken. Dit is gelukkig nog nooit gebeurd. Ook de groepsapp voor het doorgeven van de uren is handig.

Het contact met de ouders gaat super. Je leert elkaar natuurlijk steeds beter kennen en je bouwt een band op samen. Leonie appt mij om te vragen of ik kan, meestal kan ik, soms niet. Dat gaat heel makkelijk. Ook als ik even niet zo goed weet wat Sam wil of als ze moet huilen, kan ik ouders bellen om te overleggen, erg fijn. Zij geven dan aan wat ik kan doen, maar soms weten zij het ook niet, dus dat is fijn dat het niet aan mij ligt.

Wat zou je tegen andere oppassen willen zeggen, zodat ook zij Zorgoppas worden?

Ik zou tegen andere oppassen willen zeggen dat je echt iets bijdraagt voor een gezin, dat je ervoor zorgt dat het mogelijk is om weer eens iets leuks te gaan doen, want voor veel ouders is het behoorlijk zwaar. Het is heel laagdrempelig en helemaal niet ingewikkeld. Voor veel oppassen is het misschien eng omdat het onbekend is, maar het is zo fijn. Wat wel belangrijk is, is dat je motivatie goed moet zijn, je moet het echt willen, anders werkt het niet.

Heb je nog verbeterpunten voor Zorgoppas?

Nee eigenlijk niet. Ik vind het erg fijn hoe het allemaal gaat. Ik zou alleen willen dat Zorgoppas meer bekend wordt, omdat ik denk dat veel meer ouders gebruik zouden willen maken van Zorgoppas en er veel oppassen zijn die hiervoor open staan!

Lilian over oppassen via Zorgoppas


Over de schrijver
Larisa matcht bij Zorgoppas. Vanuit haar jarenlange ervaring als ergotherapeut en moeder van een meervoudig gehandicapte zoon beschrijft Larisa elke maand de leuke, grappige maar ook de minder leuke dingen die ze meemaken als gezin Ploem.
Reactie plaatsen