Zo fijn om te merken dat jij een klein beetje bijdraagt aan de rust binnen het gezin
16 november 2021 

Zo fijn om te merken dat jij een klein beetje bijdraagt aan de rust binnen het gezin

Puk Groen is bijna 22 jaar. Ze heeft haar propedeuse van de opleiding Social Works gehaald en volgt nu de opleiding Pedagogische Wetenschappen in Utrecht. Puk past al vanaf jongs af aan op bij verschillende gezinnen. Het is dan ook niet zo vreemd dat zij geen bijbaantje heeft in de horeca, maar juist als Zorgoppas aan de slag is gegaan. Op dit moment is zij Zorgoppas bij 3 gezinnen. Ik vroeg haar naar de veranderingen die ze ziet bij de gezinnen sinds dat zij daar komt en hoe zij alles weet te combineren.

Waarom ben jij zo belangrijk voor de gezinnen waar je komt als Zorgoppas?

Dat is per gezin denk ik heel verschillend. Wat ik met name merk bij 1 gezin waar ik kom, is dat de individuele aandacht voor het kindje met extra zorg heel belangrijk is. Ouders merken dat als ik geweest ben dat er meer rust is bij het jongetje. Meestal ben ik er voor beide kinderen, maar soms gaan zij iets met hun dochtertje doen. Dan heb ik aandacht voor het oudste kindje en zij hebben even 1 op 1 aandacht voor hun jongste kindje.

Ik kwam heel vaak op flexibele dagdelen door de weeks, omdat het jongetje nog niet naar school kon. Sinds kort gaat hij wel naar school en stem ik met moeder af wanneer zij mij nodig hebben, dat kan zijn in het weekend maar ook door de weeks.

Zie je veranderingen binnen de gezinnen, omdat ze jou hebben als Zorgoppas?

Wat ik binnen dit gezin zie en wat ouders ook aan mij terugkoppelen, is de rust die ik breng. Ik ben zelf rustig en heb erg veel geduld. Dit werkt voor hun zoontje echt top. Je ziet dat hij zo’n mooie stapjes maakt en ik vind het wel gaaf dat ik daar ook een klein deel aan heb mogen bijdragen.

Ben echt trots op hem. Maar ook op deze ouders, hoeveel energie en liefde zij steken in het vinden van passende zorg en het creëren van een fijne omgeving. Echt bewonderingswaardig!

Waarom een bijbaan als Zorgoppas en bv niet in de horeca?

Haha Puk begint te lachen: ik heb een hekel aan de horeca. Ik pas al sinds mijn 13de op bij gezinnen met kinderen zonder extra zorg. Toen ik via via hoorde van Zorgoppas, dacht ik dat is echt iets voor mij. Ik vind het erg fijn om echt iets te kunnen betekenen voor een gezin. Ook omdat ik uit persoonlijke ervaringen weet wat het is om, in mijn geval, een broertje te hebben met autisme. Ouders vinden dit fijn om te horen, omdat ik weet wat het voor het hele gezin betekend.

Het sluit natuurlijk ook helemaal aan bij mijn vorige studie en tijdens mijn huidige studie kan ik het juist direct toepassen, erg leuk. Ook leer ik veel van de gezinnen, sowieso van de kindjes, maar ook door de tips van ouders.

Kun je het allemaal nog wel goed combineren? Je bent namelijk Zorgoppas bij meerdere gezinnen!

Ja het is voor mij altijd goed te combineren geweest, maar het is nu wat lastiger. Ik ben namelijk een nieuwe studie, Pedagogische Wetenschappen, begonnen in Utrecht, waardoor ik ook door de reis- en studietijd iets minder tijd heb. Maar door het goed vooruit te plannen lukt het mij nog altijd om er te zijn voor de 3 gezinnen. Sommige ouders vragen wanneer ik kan en aan andere gezinnen geef ik juist door wanneer ik nog tijd heb om te komen.

Wat zou je tegen andere studenten willen zeggen, waarom het zo leuk is om Zorgoppas te zijn?

Ik zou tegen andere studenten van bv de opleiding Social Work of Pedagogische Wetenschappen willen zeggen dat je erg veel voldoening krijgt van het oppassen bij de gezinnen waar net dat extra beetje zorg nodig is. Je wordt zo ontzettend gewaardeerd door het hele gezin en het voelt echt niet als werken. Ik heb er ook ontzettend veel van geleerd, wat ik nu tijdens mijn studie toepas. Maar ook leer je veel over hoe je zelf bent en dat is ook erg fijn. Ik hoop dat ik het nog lang kan combineren en fijn de rust kan brengen die nodig is juist bij deze gezinnen.

Zo fijn om te merken dat jij een klein beetje bijdraagt aan de rust binnen het gezin


Over de schrijver
Larisa matcht bij Zorgoppas. Vanuit haar jarenlange ervaring als ergotherapeut en moeder van een meervoudig gehandicapte zoon beschrijft Larisa elke maand de leuke, grappige maar ook de minder leuke dingen die ze meemaken als gezin Ploem.
Reactie plaatsen