Ik heb veel meer “niet mama tijd”, waardoor ik beter in mijn vel zit en een leukere moeder ben!
28 december 2021 
in Ouder

Ik heb veel meer “niet mama tijd”, waardoor ik beter in mijn vel zit en een leukere moeder ben!

Margeet is getouwd met Marcel en samen hebben zij 2 kinderen.  Lucas van 5 jaar en Eva van 2 jaar. Lucas heeft een hele sterkte wil, maar is ook super gevoelig. Reguliere opvang zoeken is hierdoor lastig. Margreet is zelfs gestopt met werken om de zorg voor Lucas op zich te nemen. Het gezin maakt nu al enige tijd gebruik van meerdere Zorgoppassen en daarover sprak ik Margreet.


Wat is er binnen jullie gezin veranderd sinds er Zorgoppassen komen?

Veel! Ik heb veel meer "niet-mama-tijd", waardoor ik beter in mijn vel ben gaan zitten en ook zeker een leukere moeder geworden ben. Eindelijk tijd om lekker paard te rijden of met een vriendin af te spreken zonder de kinderen erbij. Daarnaast kan ik nu regelmatig wat met mijn man samen doen - ook al zo belangrijk. Maar ook voor de kinderen is het leuk, want elke Zorgoppas brengt de kinderen wel wat. De ene Zorgoppas speelt eindeloos rollenspellen met ze, de andere is heel creatief met knutselen en weer een ander bakt graag koekjes met ze.


Hoe deden jullie dat voor Zorgoppas?

Enige vorm van opvang vinden, bleek dusdanig lastig voor de oudste dat er eigenlijk geen optie was en onze ouders zijn ook niet in staat om regelmatig op te passen. We hebben een paar keer meiden uit de buurt gehad die kwamen oppassen, maar dit werkte in praktijk ook niet. Zij vonden de extra zorgbehoefte gewoon te lastig en stopten dan al na enkele keren, wat alleen maar voor onrust zorgde. In praktijk kwam het er dus op neer dat ik vrijwel 24/7 "mama" was.


Jullie hebben meerdere oppassen. Hebben jullie met al deze oppassen besproken hoe zij met jullie kinderen om moeten gaan?

In het begin was het even zoeken welke tips we een Zorgoppas konden geven om een vliegende start te kunnen maken, maar dat komt vanzelf. Als we nu via Zorgoppas een "match" krijgen aangeboden, dan heb ik altijd eerst even telefonisch contact, waarin ik kort uitleg welke extra zorgbehoefte ons gezin heeft en wat onze visie daarop is. Vrijwel altijd nodig ik ze daarna uit om bij wijze van kennismaking een uurtje te komen "proefoppassen". Uiteindelijk vind ik het namelijk vooral belangrijk dat er een goede klik is tussen de Zorgoppas en onze kinderen. Ik blijf er dan eerst altijd even bij, totdat de Zorgoppas en de kinderen voldoende op hun gemak zijn en daarna ga ik elders in huis wat doen. Zo geef ik de Zorgoppas de ruimte om zelf contact te maken met de kinderen en als er vragen zijn of ik hoor dat het niet lekker loopt, dan ben ik in de buurt om even te helpen. Mijn ervaring is dat beide partijen na een uurtje "proefoppassen" een duidelijk gevoel hebben of er een klik is of niet. Ook de eerste keren dat een nieuwe Zorgoppas komt, zorg ik dat ik op een andere plek in huis wat klusjes/werk oppak, zodat ik kan laten zien hoe ik met bepaalde situaties omga en ook kan bijspringen indien nodig. Dat geeft de Zorgoppas handvatten en vertrouwen om het zelf te kunnen, waardoor ze in mijn ervaring des te langer blijven en het voor mij ook veel makkelijker is om langer weg van huis te gaan.

Gaan jullie door de Zorgoppassen vaker samen weg?

Ja we hebben nu vaak elke 1 tot 2 weken een avond of dagdeel in het weekend samen! Om lekker uit eten te gaan, even in de sauna te gaan of belangrijke zaken rustig te bespreken. Zelfs als we door een lockdown niet weg kunnen, dan nog is het fijn om na een (werk)dag even rustig samen te kunnen praten, terwijl de Zorgoppas even lekker met de kinderen speelt.

Welke alternatieven zijn er of zijn er juist niet?

In sommige situaties zou een gastouder aan huis wellicht een alternatief zijn. Dit betekent vaak echter meer en vaste uren en daar hangt ook een ander prijskaartje aan. Voor ons is Zorgoppas echt een ideale oplossing, met name door de flexibiliteit. Wij vragen wanneer de oppassen kunnen of zij laten ons dat weten en we spreken af, heel eenvoudig.

Waarom is een Zorgoppas zo belangrijk?

De druk op ouders met (jonge) kinderen is tegenwoordig hoog. De eerste jaren zijn druk en pittig en voor steeds meer ouders geldt dat zij in hun omgeving onvoldoende ondersteuning hebben. Voor ouders van kinderen met een extra zorgbehoefte speelt dit denk ik nog meer en dat legt veel druk op zowel de individuele ouders als op de relatie. Zowel alleen als samen af en toe even kunnen ontspannen, zorgt ervoor dat je daarna weer meer draagkracht hebt om de ballen in de lucht te houden, dat je minder stress en/of eenzaamheid ervaart en dat je ook in je relatie kunt blijven investeren. Ik kan nu echt weer genieten van mijn gezin! Lieve Puk, Mara en Wieteke; ontzettend bedankt voor alles wat jullie voor ons gezin doen!


Als ouders twijfelen om te starten met Zorgoppas, wat zou je tegen ze willen zeggen?

Ik kan het echt alleen maar aanraden! Tuurlijk vraagt het even een tijdsinvestering om een Zorgoppas in te werken, maar Zorgoppas levert in mijn ervaring echt goede kandidaten en bovendien vind ik het - zelfs als ik tijdens het inwerken van een nieuwe Zorgoppas nog niet van huis ga - al heerlijk om even de zorg te kunnen "delen". Onze kinderen vinden het ook echt leuk en vragen regelmatig "wanneer komt er weer een oppas?" Wij ervaren vaak dubbel profijt van een Zorgoppas; tijdens het oppassen heb je (meer) tijd voor jezelf en ook daarna als de Zorgoppas weg is, dan hebben de kinderen vaak zo lekker gespeeld dat ze dan gewoon even rustig tv willen kijken - en kunnen wij dus ook nog even verder ontspannen.

 

Over de schrijver
Larisa matcht bij Zorgoppas. Vanuit haar jarenlange ervaring als ergotherapeut en moeder van een meervoudig gehandicapte zoon beschrijft Larisa elke maand de leuke, grappige maar ook de minder leuke dingen die ze meemaken als gezin Ploem.
Reactie plaatsen